måndag 3 oktober 2011

Presidentval i Finland, 22 januari 2012

Det finns mycket med Finland som jag är begeistrad över.
Presidentvalen är dock inte en av de sakerna.

Jag ska här göra ett första försök att reda ut vad jag förstått, och inte förstått, om det stundande valet:

  • Pekka Haavisto (de Gröna) lär knappast bli vald, men är en intressant kandidat. Han lever tillsammans med en man från Equador, var tidigare ordförande för de europeiska gröna och dessförinnan för de finländska. Hade jag varit finländare skulle jag blivit mycket stolt om han hade valts till president, men redan det att han utsetts till De Grönas kandidat är kul!
  • Niinistö (Saml.) är favorit med 50-60 procents stöd i opinionsundersökningar. Han är tidigare justitie- och finansminister, och klarade sig bra redan vid valet 2006, då dock Halonen blev omvald.Olyckligtvis har Sauli Niinistö samma efternamn som de Grönas ordförande, miljöminister Ville Niinistö. Miljöministern ställer dock inte upp i presidentvalet, så det är ingen risk att Wetterstrand skulle bli presidenthustru - inte ännu, i alla fall. Anledningen till att de har samma efternamn är för övrigt enkel: Sauli är Villes farbror!
  • Sannfinländarnas partiledare Timo Soini och Centerpartiets veteran Paavo Väyrynen konkurrerar antagligen om de EU- och Helsingfors-kritiska rösterna. Soini får för tillfället omkring 10% i opinionsundersökningar, Väyrynen mindre. Å andra sidan spekulerar Väyrynen offentligt om möjligheterna till samverkan vänsterut. Om det blir en andra valomgång så är ju den avgörande frågan: Hur ser man till att just den kandidat som har störst chans att besegra Sauli Niinistö får näst flest röster i den första omgången?
  • Socialdemokraternas tidigare partiledare Paavo Lipponen har för närvarande ett något mindre stöd än Soini, om man får tro opinionsundersökningarna.

Intet har som den finländska republikens historia förstärkt min uppfattning att Danmarks demokratiskt monarkistiska statsskick är överlägset republikers - som i exempelvis Finland, Frankrike och Tyskland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar