fredag 9 september 2011

Skapar poliser uppseendeväckande nyheter för att få tipspengar och en semestervecka i Thailand?

Björn Nilsson ställer en fråga som kanske är lite inopportun. Vi lever ju i Sverige, och Sverige är ju som vi alla vet världens mest rättssäkra, mest demokratiska och minst korrupta land. Ja, kort sagt: Skapelsens krona, om det inte vore för vintermörker och skånska stormar.

Frägan ställs till Jan Hellin, chefredaktör för Aftonbladet, men hade kunnat ställas till många fler.

I den bästa av alla världar skulle vi få svar på den här frågan från både politiska högdjur, polisen och från pressen.

Men kanske har vi inte nått ända fram till det tillståndet riktigt ännu?

Hej Jan :)
Jag tycker som du att källskyddet är otroligt viktigt, och beklagar att vi nu lever i ett land där det urholkats av bl a statlig avlyssning. Jag tycker att det är viktigt att även högt uppsatta tjänstemän och representanter för ordningsmakten omfattas av det.
Men, det här med ekonomiska incitament...?
Tycker du inte att det är problematiskt att poliser avlönas av nyhetsredaktioner för att läcka information om till exempel kändisar som hamnat i klammer med rättvisan? Riskerar det inte att påverka polisens arbete om en polis vet att det finns en Thailand-resa med familjen att hämta om han bara lyckas få ett positivt urinprov på någon kändis på väg från krogen?
En direkt följdfråga är förstås att eftersom du som chefredaktör har viss insyn i det här, hur har det påverkat din tillit till ordningsmakten på ett mer personligt plan? Litar du fortfarande på polisen?
Motivera gärna ditt svar - det ska bli mycket intressant läsning.
MvH
-Beelzebjörn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar